Overfladebehandling

Udover slibning og finish bearbejdning af fremstillede emner har Hougaard & Koefoed et stort netværk af nære samarbejdspartnere, som hver især har høj ekspertise inden for deres felt.

Hougaard & Koefoed klarer det hele

Ud over slibning og finish bearbejdning af de fremstillede emner har Hougaard & Koefoed et stort netværk af nære samarbejdspartnere, som hver især har høj ekspertise inden for hver deres felt. Vi kan i samarbejde med vores samarbejdspartnere blandt andet tilbyde:

Chromital, Chromit, Alodine, Eloxering, Vådlakering, Pulverlakering, Silketryk, Tampontryk, Lasergravering, Fræsning, Drejning, Glasblæsning, og mange andre overfladebehandlinger

Hougaard & Koefoed kan således levere pladeemner inklusiv færdigbehandlede overflader og samtidig stå som ansvarlig for hele leverancen – både hvad angår kvalitet og levering.
Har du spørgsmål til overfladebehandling?
Kontakt venligst Teknisk salgsleder Brian Mønster

Få en uforpligtende snak

Kontakt os for en uforpligtende snak, hvis du har spørgsmål til os, eller du har en konkret opgave vi kan hjælpe dig med.

Forskellige typer af overfladebehandling

Vi kan i samarbejde med vores samarbejdspartnere blandt andet tilbyde følgende former for overfladebehandling:

Chromital
ChromitAL TCP har til formål at passivere aluminiumsemnet så der opnås en korrosionsbeskyttende effekt og den naturlige oxidering af materialet stoppes. Passivering af aluminium udføres for at opnå: Bedre korrosionsbeskyttelse. God vedhæftning før maling – enten pulver eller vådlakering.

Chromit (El-galvanisering)
El-galvanisering bruges på Jern, Messing, Kobber, Støbegods, og anvendes for at beskytte mod korrosion.
El-galvanisering med efterfølgende kromatering er først og fremmest korrosionsbeskyttelse og er ikke en dekorativ overfladebehandling.
Typisk lagtykkelse fra 5 my til 20 my. Overfladen kan efterbehandles med lak, eller anden coating. Kromatiseringen findes i dag krom 6 fri.

Eloxering
Eloxering, også kaldet anodisering, er en overfladebehandling, der foretages på aluminium, for at give beskyttelse i vandmiljøer og/eller til at give et mere dekorativt udseende, hvis metallet skal bruges synlige steder.

Vådlakering
Der findes vådmaling til ethvert formål. Fra korrosionsbeskyttelse til søs, varmebestandighed i rumfart eller på havegrill – over fancy farver på mobiltelefoner og briller – til lækker berøringsflade inde i biler, camouflage på slagmarken og mode på møbler.
Vådlakering har en utrolig flot finish men kan være svært at påføre. Risikoen for løbere, skidt i overfladen og appelsinhud er der altid – uanset hvor dygtig man er, og hvor gode robotter man har.

Pulverlakering
Pulverlakering er en rigtig god løsning, når det kommer til overfladebehandling af bl.a. stål og aluminiums emne til indendørs og udendørs brug. Når emnet er bagt, efter pulverlakering, vil pulvermalingen blive meget slidstærk og tåle hård slitage, høje temperaturer og er modstandsdygtig overfor visse olier og kemikalier. Visse pulverlakker er desuden UV bestandige medmindre andet er angivet.

Overfladebehandling med pulverlak giver et ensartet flot udseende. Pulvermaling tilbydes i mange farver (RAL, NCS) i høj glans, silke mat, hel mat og struktur pulvermaling. Desuden findes der rigtig mange specialfarver med og uden metallic. Derudover kan man som tilvalg påføre en klarlak for at opnå f.eks. mere dybde eller glans.

Serigrafi
Serigrafi kaldes også silketryk eller rammetryk. En trykmetode som stammer fra Kina hvor man skar to skabeloner ud og limede dem sammen med hår. Senere blev det silkedug og i dag anvendes kunststofdug (gaze, kunstsilke).
En serigrafiramme består af en træ-, aluminiums- eller stålramme, hvorover der er spændt en fint vævet dug – næsten ligesom et malerlærred. Dugen er dækket af en tæt belægning undtagen der, hvor farven skal trænge igennem.
Selve trykningen foregår ved at trykfarven lægges i rammen og trykkes gennem motivet i silken, ned på emnet der skal trykkes på, enten maskinelt eller med hånd med en ”rakel” – en træliste med gummikant, der under let pres trækkes frem og tilbage over silken.
Serigrafi har sin fordel i at man kan trykke på alle materialer og i store størrelser med stor holdbarhed.

Tampontryk
Tampontryk foregår ved hjælp af en stålkliché, en tampon (siliconepude) samt trykfarve.
Første step i trykkeprocessen er, at stålklichéen påføres et lysfølsomt materiale. Herefter bliver motivet pålagt klichéen (via en film) som efterfølgende belyses og fremkaldes med en fotografisk metode, med undtagelse af der hvor filmen er monteret. Klichéen skal derefter lægges i syre, hvorved motivet bliver ætset ned i stålklichéen (dybdetryk).
Klichéen sættes herefter fast i maskinen, hvorpå farvekoppen, med den valgte farvetype og kulør påsættes. En tampon i den rigtige udformning monteres i maskinen og herefter vil det være muligt, at overføre motivet fra klichéen til emnet med tamponen. Processen er kort fortalt sådan: Tamponen bliver pneumatisk presset ned på klichéen, motivet sætter sig på tamponen, som derefter bliver ført ud til emnet og presset ned på dette, herved afsættes motivet.

Laser- og TIG svejst emne i Rustfrit stål AISI 316 der efterfølgende er bejdset.

Lasergravering
Ved lasergravering opvarmes materialet meget kraftigt af den indfaldende laserstråle. Under denne proces fordamper eller brænder materialets overflade. Laserstrålen fjerner et lag, hvor den rammer materialet. Dette skaber en kontrast eller, i tilfælde af materialer med flere lag (f.eks. papir, akryl), farven dukker frem nedenunder. Sådan bliver et motiv synligt. Der skabes en permanent og slidstærk lasergravering. Hvis laseren rammer materialet med mere kraft, fjernes mere materiale, og graveringen kan også mærkes. Den kan derfor opleves haptisk.

Fræsning & Drejning
Fræsning, spåntagende bearbejdningsproces til fremstilling af emner med plane og krumme overflader. Fræsning er sammen med drejning en af metalindustriens vigtigste bearbejdningsprocesser, men anvendes også inden for plast- og træindustrien. Processen foregår på en fræsemaskine (fræsebænk), hvor et roterende værktøj med flere skær fjerner overflødigt materiale i form af spåner fra et emne

Drejning, spåntagende bearbejdningsproces til fremstilling af rotationssymmetriske emner (med et utal af ind- og udvendige profiler) samt til plandrejning af irregulære emner. Den foregår på en drejebænk, hvor et drejestål fjerner overflødigt gods i form af spåner fra et roterende emne. Drejning kan foretages i både metaller, plast og træ. Eksempler på drejede emner er aksler, valser, hjul, kugler og cylindre, men også gevind bliver fremstillet ved drejning.

Glasblæsning
Glasblæsning er en proces, der bruges til at rense overfladen af materialer ved hjælp af små glasperler. Før processen påbegyndes, forberedes emnet ved grundig rengøring. Her fjernes snavs, fedt, rust eller andre urenheder, der kan forhindre en effektiv glasblæsning. Det er afgørende, at emnet er helt tørt, inden det går igennem processen.
Under selve glasblæsningsprocessen føres emnet ind igennem en stor glasblæserkabine, hvor små glasperler blæses mod overfladen med høj hastighed. Disse glasperler fungerer som abrasivt materiale og fjerner effektivt oxider og andre forureninger fra overfladen. For mindre emner bruges en kuvøse til glasblæsning.
Glasblæsning efterlader en pæn, ensartet og silkemat overflade samtidig med, at det fjerner misfarvninger fra svejsning og andre bearbejdningsprocesser og skjuler slibespor, ridser og små fejl i stålet.

Og mange andre overfladebehandlinger
Hougaard & Koefoed kan således levere pladeemner inklusiv færdigbehandlede overflader og samtidig stå som ansvarlig for hele leverancen – både hvad angår kvalitet og levering.’

Hougaard & Koefoed tilbyder, i samarbejde med vores samarbejdspartnere, et omfattende udvalg af bearbejdningsmuligheder. Fra chromit og el-galvanisering til eloxering, vådlakering, pulverlakering, serigrafi, tampontryk, lasergravering, fræsning, drejning og glasblæsning – vores udvalg af behandlinger sikrer, at vi kan imødekomme mange forskellige typer af opgaver.

Kontakt os for en uforpligtende dialog om vores overfladebehandlinger og hør mere om mulighederne vi kan tilbyde.

Scroll to Top